Αναρτήσεις

Μακαρόνια αλά μπολονέζ με κοτόπουλο

Εικόνα
  Υλικά συνταγής 1/2 κιλό κοτόπουλο φιλέτο, πολύ ψιλοκομμένο (ή σε κιμά περασμένο 1 φορά )  1/2 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι Νο. 12 ή Νο. 10 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη 1 μπαστούνι σέλερι, ψιλοκομμένο  3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι  1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας 1 κ.γ. ζάχαρη 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού + επιπλέον για γαρνίρισμα 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα Εκτέλεση συνταγής Ζητάτε από το χασάπη σας να σας κόψει το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια σαν ζάρια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, κόψτε τα εσείς μόνοι σας, διαφορετικά ζητήστε από το χασάπη σας να το περάσει στη μηχανή του κιμά 1 φορά. Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά σας και τα αφήνετε στην άκρη.  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό βράζετε τα μακαρόνια σας αλ” τέντε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε καλά, τα

Κυπριακές κούπες

Εικόνα
  Συστατικά Για τη ζύμη 250 γρ. πλιγούρι, ψιλό, περασμένο από το μούλτι 350 γρ. νερό, καυτό + έξτρα, αν χρειαστεί αλάτι πιπέρι, φρεσκοτριμμένο 1 πρέζα κανέλα 2 αβγά, μεγάλα, ελαφρώς χτυπημένα Για τη γέμιση 2 κ.σ. ελαιόλαδο 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα 1/2 κ.γ. κανέλα αλάτι πιπέρι, μαύρο 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1/4 ματσάκι κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο ελαιόλαδο χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι , για το σερβίρισμα 1 λεμόνι, σε φέτες, για το σερβίρισμα Μέθοδος Εκτέλεσης Για τη ζύμη Ξεπλένουμε το πλιγούρι 2-3 φορές, μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό. Το σουρώνουμε και το πιέζουμε σε μία πετσέτα για να φύγει η υγρασία. Το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το καυτό νερό, και αφήνουμε να το ρουφήξει όλο. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, και την κανέλα. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι το μείγμα να γίνει εύπλαστο και να μοιάζει με ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό μέχρι το πλιγούρι να πάρει τ

Κουπέπια

Εικόνα
 Συστατικά 500 γρ. αμπελόφυλλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) 1 κιλό κιμάς χοιρινός 1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 2 κ.σ. ελαιόλαδο 4 κ.σ. πελτέ ντομάτας 150 γρ. ρύζι γλασέ πλυμένο και στραγγισμένο 100 ml λευκό ξηρό κρασί χυμό από 2-3 λεμόνια ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1 πρέζα δυόσμο ξερό 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ζεστό νερό αλάτι κανέλα πιπέρι Μέθοδος Εκτέλεσης Βουτάμε τα κληματόφυλλα για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα. Έπειτα, τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Για τη γέμιση Σ’ ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέσα τον κιμά μέχρι να ροδίσει. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια. Αφού πάρει χρώμα ο κιμάς, τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το καθαρίσουμε σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Ακολούθ

Νιόκι με Ψητό Κοτόπουλο και Σάλτσα από Πιπεριές

Εικόνα
  Αυτή η συνταγή είναι πολύ γρήγορη και εύκολη μιας και χρησιμοποιούμε κοτόπουλο ήδη μαγειρεμένο που μας έχει περισσέψει. Όποιος είναι λάτρης της πιπεριάς θα το ευχαριστηθεί ιδιαιτέρως καθώς η πιπεριά έχει κεντρική θέση στην συνταγή. #δίαιτα περισσότερα  20 λεπτά Υλικά  4 μερίδες 450 γρ στήθος κοτόπουλο ψητό (που μας έχει περισσέψει) 450 γρ φρέσκα νιόκι πατάτας Για την σάλτσα 2 κγ ελαιόλαδο 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 680 γρ ψητές πιπεριές Φλωρίνης σε νερό ή άλλη κόκκινη πιπεριά σε νερό 1/2 κούπα ζωμός (λαχανικών ή κοτόπουλου) 1/2 κγ αλάτι Φρέσκο πιπέρι ανάλογα τις προτιμήσεις 1/4 κούπας κρέμα γάλακτος λάιτ 1/4 κούπας πεκορίνο Ρομάνο (παρμεζάνα αν δεν βρίσκετε πεκορίνο) τριμμένο 2 κούπες φύλλα σπανάκι 1/4 κούπας φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος Εκτέλεση Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι σε έναν επεξεργ

Εύκολη κρέμα λεμονιού

Εικόνα
  Υλικά Συνταγής 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 3 μέτρια ζουμερά λεμόνια ακέρωτα (θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα και 200 ml χυμό) 1⅓ φλ. ζάχαρη 125 γραμ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια (σε θερμ. δωμ.) 1/2 κ.γλ. κορν φλάουρ Για τη φύλαξη 2 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml 2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κομμένα στις διαστάσεις των καπακιών Εκτέλεση Για την κρέμα λεμονιού, διαλέγουμε ακέρωτα λεμόνια. Τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε καλά. Τα ξύνουμε με μια ξύστρα. Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε για να χρησιμοποιήσουμε και τον χυμό τους. Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα να διαλυθούν. Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αυτή η κρέμα απαιτεί συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10΄, έως ότου η κρέμα αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε απλά να σιγοβ

Ρολό κιμά με αυγά και μελωμένες πατάτες

Εικόνα
 Υλικά Συνταγής 2 κιλά ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος κιμάς 3 κρεμμύδια τριμμένα 3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές τριμμένες  200 γραμ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα 1½ φλ. νιφάδες βρώμης (ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά) 1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 3 βρασμένα αβγά 8-10 πατάτες κομμένες σε φέτες ή κυδωνάτες Για τη σάλτσα 1 ½ λίτρο ζωμό κρέατος (σπιτικός ή εμπορίου) 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας 1/2 φλ. ελαιόλαδο Για το δέσιμο της σάλτσας 1/4 φλ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι επιπλέον για το δέσιμο τα υγρά του ταψιού η ζωμός κρέατος Εκτέλεση Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση στο κλασικό ρολό κιμά με αυγά, σοτάρουμε πρώτα σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα μανιτάρια. Ξεκινάμε την προετοιμασία για το ρολό κιμά με αυγά, τοποθετώντας όλα τα υλικά για το ρολό σε μία λεκάνη. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, για να ενωθο

Ριζότο με μανιτάρια

Εικόνα
  Υλικά 500γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες 2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα, αρμπόριο ή καρναρόλι 1 κρεμμύδι ξερό, πολύ ψιλοκομμένο 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ½ φλιτζλανι κρασί λευκό ξηρό 1.500 ml ζωμό κρέατος καυτό (τον διατηρείτε σε μια κατσαρόλα δίπλα από το ριζότο, σε χαμηλή φωτιά) 2 κουτ. σούπας βούτυρο 1 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο Διαδικασία Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αδειάζετε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακ